Spring naar inhoud

Samenhangend netwerk van BOSS plekken en routes

Van klassiek speelruimtebeleid, waarbij speelplekken op elkaar lijken, naar een BOSS-netwerk. Dat is wat wij willen bereiken. Een samenhangend netwerk van BOSS plekken en routes voor iedere buurt of kern in de gemeente Hardenberg. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende typen plekken. En hoe deze plekken samen een netwerk per buurt of kern vormen.
 

Om ervoor te zorgen dat er altijd een goede, aantrekkelijke plek in de buurt is, zorgen we voor aantrekkelijke kernplekken en buurtplekken. Samen met de steunplekken vormen ze de hoofdstructuur in een buurt of kern. Deze plekken zijn blijvende basisvoorzieningen die zorgen voor een eerlijke verdeling. Ook zorgen deze plekken ervoor dat er altijd een plek is voor BOSS; ook als er even minder kinderen wonen.

Kernplekken

Een kernplek heeft een aantrekkelijke inrichting voor de doelgroep van 0-99 jaar. Op deze plekken is veel te doen met veel ruimte om samen te bewegen, ontmoeten, spelen en sporten. Een belangrijk uitgangspunt voor de inrichting van een kernplek is dat deze plekken altijd inclusief zijn. Hiermee bedoelen we dat mensen met een beperking mogelijkheden hebben om mee te doen.

Buurtplekken

Op de centrale buurtplekken zorgen we voor voldoende aanbod voor één of meer buurten en houden we ook rekening met inclusie, groen en gezond. De nadruk ligt op deze plekken op de BOSS-thema's in een BOSS-landschap in plaats van op een speel- en/of sportplek. De plek moet voldoende uitdaging bieden voor kinderen en jongeren. En medegebruik door volwassenen mogelijk maken.

Steunplekken

Steunplekken voorzien in een specifieke behoefte van een doelgroep en worden niet ‘een beetje voor iedereen’ ingericht. Hierbij kun je denken aan een extra trapveld voor de jeugd of een paar toestellen voor de kinderen. Ontmoeten is ook hier van belang. Hiermee zorgen steunplekken vooral voor maatwerk op buurtniveau en dragen bij aan een gezonde variatie in de BOSS-voorzieningen.

Straatplekken

De straatplekken en speel- en beweegroutes die onderdeel uitmaken van de nevenstructuur zijn in het BOSS-netwerk niet persé nodig als basisvoorziening. Om deze reden focust de aanvullende nevenstructuur  op een breder gebruik voor direct omwonenden, maar zonder speeltoestellen van de gemeente.

De straatplekken en speel- en beweegroutes lenen zich goed om gezamenlijk het informele buurtnetwerk te vormen. Omwonenden kunnen voor deze plekken en routes zelf het initiatief nemen. Zo kunnen zij fondsen werven voor aanvullende voorzieningen. 


Login om verder te gaan

Meld je aan voor de nieuwsbrief





Annuleren