Hoe zamelen we in de gemeente Hardenberg meer waardevolle grondstoffen in. En wat doen we met het afval wat nog overblijft? Maatregelen die de gemeente neemt staan in het nieuwe Gemeentelijke Grondstoffenbeleidsplan. De gemeenteraad stelde dit plan op 2 juli 2024 vast. We voeren de maatregelen uit het grondstoffenplan vanaf 2025 uit. Ook dan kunnen jullie weer meedenken.
In ons nieuwe grondstoffenplan staat wat we gaan doen om afval zoveel mogelijk te voorkomen. En om nog meer waardevolle grondstoffen in te zamelen. De meeste huishoudens hebben een groene container voor groente-, fruit- en tuinafval (gft) en een oranje container voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons (pmd). Glas kan naar de glasbak. Verenigingen zamelen oud papier en karton (opk) in. Ook zijn er bakken en inzamelpunten voor textiel.
Per inwoner halen we nog meer dan 100 kilo restafval per jaar op. Dat restafval bestaat voor het grootste deel gft, pmd, glas, en oud papier. Dit zijn waardevolle en herbruikbare grondstoffen die nu onnodig verbrand worden en zo verloren gaan. Het verbranden van afval kost veel geld. We kunnen ons afval dus veel beter scheiden. En zo de waardevolle grondstoffen behouden om ze opnieuw te gebruiken.
Als we ons afval nog beter van de grondstoffen scheiden, kunnen we de hoeveelheid restafval terugbrengen naar 50 kilo per inwoner per jaar. We willen daarbij helpen door de inzamelmogelijkheden voor waardevolle grondstoffen te verbeteren. Er gaat dus het een en ander veranderen.
De gemeente neemt de volgende maatregelen om afval zoveel mogelijk te voorkomen. En om nog meer waardevolle grondstoffen in te zamelen.
Inwoners kunnen meedenken over de uitvoering van sommige maatregelen. Bijvoorbeeld over de plekken van ondergrondse restafvalcontainers.
In het grondstoffenplan staan ook maatregelen die nog niet (meteen) worden ingevoerd. Zo is er veel behoefte aan het inzamelen van luiers, maar er is in Nederland onvoldoende capaciteit om luiers te recyclen. In het grondstoffenplan staat dat de gemeente de gescheiden inzameling van luiers gaat onderzoeken zodra er voldoende recyclingmogelijkheden zijn.
Ook is het voorstel om door te gaan met het inzamelen van oud papier door vrijwilligers van verenigingen. De inzamelfrequentie van pmd blijft gelijk. De gemeente wil inzetten op een hogere kwaliteit van het ingezamelde pmd.
In het voorjaar van 2023 konden inwoners meedoen aan een onderzoek over afvalinzameling en het scheiden van afval. We vroegen wat zij vinden van de huidige manier van afval- en grondstoffeninzameling. En waar inwoners behoefte aan hebben. We gebruikten deze resultaten als input bij het maken van het Grondstoffenbeleidsplan. Eerst is een ‘koersnotitie’ gemaakt. Daarin staat waar we naartoe willen op het gebied van afval en grondstoffen: de bouwstenen voor het nieuwe plan.
De gemeenteraad stemde eind 2023 in met deze bouwstenen. In het eerste kwartaal van 2024 werkten we de bouwstenen verder uit. Op dit platform konden inwoners ideeën inbrengen en reageren op ideeën. Ook konden ze aangeven hoe ze op dit moment omgaan met het kopen en weggooien van spullen. Met ongeveer 130 inwoners zijn gesprekken gevoerd op straat over afval, afvalscheiding en ideeën om verspilling van grondstoffen te voorkomen. Het grondstoffenplan was in het voorjaar van 2024 klaar. De gemeenteraad stelde het grondstoffenplan in juli 2024 vast.
Ontvang regelmatig updates over dit project.